هر کدام از ما، به نوعی این تجربه را داشته ایم:
وقتی وارد یک مغازه، بوتیک، فروشگاه و حتی دفاتر خصوصی که خدمات دولتی ارائه میدهند، می شویم احساس می کنیم که حتما باید از این مغازه یا فروشگاه خرید کنیم. یا طوری جذب اجناس و لباس های آن می شویم که دلمان میخواهد تمام اجناس داخل آن مغازه را خریداری کنیم. [بدون اینکه فکر قیمت ها باشیم یا بخواهیم با فروشنده به اصطلاح چانه بزنیم و تخفیف بگیریم.] اما به محض خارج شدن از آن مکان و هنگامی که به خانه باز میگردیم و می خواهیم آن لباس یا وسیله را نگاه کنیم و تست کنیم از خرید آن به شدت احساس پشیمانی می کنیم. احساسی مانند اینکه چرا من اینو خریدم، اونم با این قیمت بالا؟ چی شد که اینو انتخاب کردم، من که از این رنگ بدم میومد و… در واقع احساس ندامت از خرید چیزی که شاید اصلا احتیاجی به آن نداشتیم و خرید آن خیلی هم برای ما ضروری نبود.

دلیل این نوع احساس پشیمانی در بیشتر موارد وجود دعا و طلسم های قوی جذب مشتری و فروش اجناس در آن مغازه، فروشگاه یا بوتیک است. این نوع طلسم ها هنگام ورود ما به داخل آن مکان فعال و بلافاصله بعد از خرید و خارج شدن ما از آن مکان غیرفعال می شوند. یعنی موکلین این گونه طلسمها فقط در این بازه ی زمانی روی ذهن ما مسلط می شوند و بعد از خروج ما از آن مکان دیگر کاری به کار ما ندارند. و شاید به همین دلیل است که بعضی از این فروشندگان کاغد می چسبانند که : ” جنس فروخته شده پس گرفته نمی شود”

حال برای اینکه از این کلاه ها سرمان نرود چه کاری باید بکنیم؟

پیشنهادها:
۱. تا جایی که امکان دارد هنگام خرید ، این حقو برای خودتان قائل شوید و از فروشنده بخواهید که تا ۲۴ ساعت امکان پس آوردن [و نه تعویض] جنس خریداری شده را فراهم کند. اگر قبول نکرد خرید نکنید.

۲. خانمهایی که با شوهر خود، پسر یا پدر و برادرتان به خرید می روید تا جایی که امکان دارد اجازه بدهید انتخاب و خرید نهایی به عهده ی مرد باشد. چون موکلین طلسم روی آقایون کمتر تسلط دارند یا با زحمت تسلط پیدا میکنند.

۳. از فروشندگانی که خیلی چرب زبانی میکنند و کلی حرف میزنند و آسمان ریسمان میبافند تا شما را جذب جنس خودشان بکنند کمی با تردید خرید کنید. یا حداقل قبل از خرید این سوالات را از خود بپرسید:

-آیا این کالا نیاز ضروری من در این لحظه و این زمان است؟
-ممکن است این کالا در جاهای دیگر ارزانتر و با کیفیت تر باشد؟
-اگر امروز خرید نکنم می توانم روزهای دیگر همین کالا را دوباره بخرم؟

اگر جواب شما به سوالات بالا مثبت بود حتما فروشگاه را با گفتن اصطلاح رایج “یه دوری بزنیم برمیگردیم” آن مکان را ترک کنید و خرید خود را به روزی دیگر موکول کنید.

۴. بین یک مغازه ی شلوغ که فروشنده ی آن فرصت پاسخگویی به مشتریانش را ندارد و مغازه ای که فروشنده ی آن روی صندلی نشسته و دارد با گوشی خود بازی میکند، در صورتی که هر دو مکان یک جنس واحد و با کیفیت واحد میفروشند، دومی را انتخاب کنید.

۵. اگر از یک مغازه خریدی ضروری انجام دادید و فروشنده از شما بپرسد چیز دیگه ای لازم ندارید؟ و شما سری چرخاندید و اجناس دیگری چشم شما را گرفت که چندان ضروری نیست بگویید نه ممنون لازم ندارم و فورا آنجا را ترک کنید تا در دام آنها نیفتاده اید.