در این مقاله میخواهیم در مورد پدیده ای صحبت کنیم که شاید همه شما در مورد آن چیزهایی شنیده باشید! حالت راه رفتن در خواب یا sleepwalking یکی از اختلالات خواب است که از گذشته ی خیلی دور نیز در ادبیات پزشکی بعنوان یک بیماری و اختلال غیر طبیعی ذکر شده است. سالها قبل از بقراط (hippocrates) پیشگام دنیای طب، یعنی ما بین سالهای ۳۷۰ تا ۴۶۰ قبل از میلاد نیز به این مقوله اشاره شده است. حتی در نمایشنامه معروف “مکبث اثر شکسپیر” نویسنده معروف انگلیسی نیز در یک صحنه مشاهده می کنیم که خانم مکبث در حال خواب، شروع به راه رفتن می کند. شاید نویسنده میخواهد با این نما، نشانه هایی از حال بد روحی خانم مکبث و احساس گناه او در ماجرای مرگ پدر شوهرش را به ما بدهد که منجر به جنون و دیوانگی او نیز در ادامه داستان، می شود!
حالت راه رفتن در خواب ، (که گاهی همراه با حرف زدن نامفهوم و باز بودن چشمها نیز رخ می دهد)، بیشتر در سنین کودکی و نوجوانی و حوالی سن بلوغ دیده می شود. حدود ۱۵ درصد از کودکان بین ۴ تا ۱۲ سال پدیده ی راه رفتن در خواب را تجربه کرده اند. جالب است بدانید که ۱۰ درصد از بزرگسالانی که این پدیده را تجربه کرده اند اعتراف نموده اند که قبل از سن بلوغ نیز این حالت در آنها رخ داده است. (البته عوامل وراثتی را نمی شود در این پدیده نادیده گرفت)
راه رفتن در خواب از دیدگاه علمی :
از نظر روانپزشکی و پزشکان اعصاب و روان، راه رفتن در خواب نوعی اختلال خواب یا parasomnia محسوب می شود. در شرح این حالت آمده است که؛ شخص در حالت خواب کامل یا نیمه خواب (حالتی بین خواب و بیداری) بلند شده و مشغول کارهایی می شود که اغلب در روز و هنگام بیداری آنها را انجام می دهد. کارهایی مانند نظافت منزل، راه رفتن و گاهی حتی رانندگی کردن نیز در حالت خواب مشاهده شده است. در تفسیر علمی این پدیده آمده است، اشخاصی که در خواب راه می روند هوشیاری کامل خود را از دست نمی دهند ولی حافظه ی آنها از ثبت اعمال و رفتار آنها در این لحظه خودداری می کند. (به همین خاطر شخص بعد از بیداری چیزی بخاطر نمی آورد)
از نظر روانپزشکان، پدیده ی راه رفتن در خواب در بین افرادی که در سطح بالایی از فشار روحی روانی و استرس و نگرانی هستند شایع تر است. در این باره باوری نادرستی نیز وجود دارد که می گوید؛ این پدیده حاصل واکنش بدن به حرکات فیزیکی در خواب و رؤیای فرد است. (یعنی آنچه را خواب میبینیم داریم انجام میدهیم) در صورتی که راه رفتنها در خواب گاهی حتی در مراحل اولیه خوابیدن (مراحل ۳ و ۴) نیز رخ می دهد. اما دیدن رؤیا معمولا در حالت معروف به حالت حرکت سریع چشم [REM] رخ می دهد. اما در خواب راه رفتن می تواند در هر مرحله از مراحل خواب انسان اتفاق بیفتد. البته این حالت، اغلب در حالتی که شخص در راستای موجی آهسته از خواب [SWS] قرار میگیرد، رخ می دهد.
دلیل اینکه کودکان و نوجوانان بیشتر از بزرگسالان دچار این حالت می شوند، شاید بخاطر این باشد که کودکان و نوجوانانی که در ابتدای سن بلوغ قرار دارند، حدود ۸۰ درصد از زمان خواب خود را در همین مرحله و در این محدوده موجی (sws) میگذرانند. همین باعث می شود حالت در خواب راه رفتن در این سنین بیشتر از سایر سنین مشاهده شود. پدیده ی راه رفتن در خواب بر خلاف باور خیلی ها همیشه با بلند شدن از رختخواب و راه رفتن نخواهد بود. بلکه گاهی دیده شده است شخص بیمار وقتی در مرحله ی SWS از خواب باشد به یکباره بیدار شده و بدون اینکه هوشیاری کامل داشته باشد، می نشیند چشمانش را باز میکند، به اطرافش نگاهی می اندازد، کمی در این حالت می ماند و مجددا دراز کشیده و به خواب می رود. (ولی بعد از بیداری وقتی ازش میپرسیم دیشب چرا بیدار شدی و دوباره خوابیدی هیچ چیزی یادش نمی آید.)
بعضی ها اعتقاد دارند اگر با شخصی که دارد در حالت خواب راه می رود برخورد کردیم هیچ وقت در این حالت او را بیدار نکنیم بلکه در همان حال دستش را گرفته و به او کمک کنیم تا به رختخوابش باز گردد. چون بیدار کردن ناگهانی او در این حالت باعث ایجاد شوک و ترس شدید در او و به دنبال آن ترسیدن اطرافیان خواهد شد. در شدیدترین حالت راه رفتن در خواب حتی مشاهده شده که شخص بیمار در حالت خواب اقدام به برقراری رابطه جنسی کرده است، یا سوار ماشین شده و مشغول رانندگی می شود. یا حتی بعضی بیماران در خواب مرتکب قتل و یا تجاوز به عنف نیز شده اند اما بعد از بیداری واقعا چیزی بخاطر نمی آورند. (به همین دلیل، یکسری از این متهمان بعد از بررسی پزشکی و تایید این نوع از اختلال، توسط قاضی دادگاه تبرئه شده اند)
تفسیر حالت راه رفتن در خواب از نظر طب روحانی:
آنچه خواندید یافته های علمی و مشاهدات ثبت شده توسط محققین مربوطه است که لازم دیدیم قبل از تفسیر ماورایی این حالت توسط طب روحانی آنها را بیاوریم. از نظر طب روحانی، حالت راه رفتن در خواب ، قبل از هر چیزی به ما میگوید که شخص بیمار دارای پدر و مادری بیمار است که باعث انتقال این بیماری ماورایی پیشرفته و قوی به فرزند شده است. این بیماری ماورایی هم میتواند حاصل فعالیت زیاد همزاد شیطان باشد و هم حاصل درخواست جن عاشق از همزاد به جهت همراهی او و خارج شدن از رختخواب است.
جن عاشق در حالت پیشرفته، گاهی میخواهد علاوه بر جسم اثیری، جسم فیزیکی انسان را نیز به همراه خود بیرون ببرد. (این کار میسر نمی شود مگر در حالت خواب که انسان تسلطی بر جسمش ندارد) به همین خاطر دستش را میگیرد از رختخواب بلندش میکند و به هرجا که بخواهد می برد. حالت رو به جلوی دستان بیمار هنگام خواب (که تصویر آن را در فوق می بینید) شاید این ادعای ما را تایید می کند که در واقع آن موجود ماورایی دستانش را گرفته و دارد او را از رختخواب به سمت بیرون هدایت میکند.
نحوه درمان حالت در خواب راه رفتن:
بهترین نوع درمان برای رفع این اختلال خواب، ابتدا درمان معنوی والدین، پاکسازی منزل و سپس اجرای دستورات درمان معنوی کودکان (اگر سن بیمار زیر ۱۴ سال باشد) برای شخص بیمار می باشد. البته این نکته را هم باید در نظر گرفت که وقتی یک فردی به این مرحله از بیماری و تسلط عوامل ماورایی میرسد، به احتمال زیاد خود یا خانواده اش از لحاظ اعتقادی و دینی در سطح مناسبی قرار ندارند که این مساله کار درمان معنوی را سخت میکند. خیلی از این افراد به همین علت، توان پایبندی به دستورات درمان معنوی و پیش بردن آنها را نخواهند داشت و متاسفانه در بیشتر موارد، نیمه راه از ادامه درمان منصرف می شوند.
ثبت ديدگاه